Drogie przyjemności – najdroższy deser na świecie

drogie-przyjemnosci-300x225Każdy lubi czasem przekąsić coś słodkiego. Przyjemna słodycz kusi każdego, nie tylko dzieci. Uwielbiamy ciastka, cukierki i lody. Ten artykuł dotyczy ostatniego wymienionego deseru, a więc lodów.

Amatorzy luksusowych potraw i napojów mogą sobie pozwolić na drogie alkohole leżakujące wiele lat w piwnicach, potrawy z egzotycznych gatunków zwierząt i roślin za które płacą krocie, jednak deser przyrządzany przez nowojorską restaurację Serendpity 3 przekracza wszelkie limity cenowe. Zamawiając porcję deseru Frrrozen Haute Chocolate możemy spodziewać się rachunku w wysokości 25 000 dolarów, a więc ponad 75 000 złotych.

Luksusowy deser jest podawany w specjalnym kielichu Baccarat Harcourt ozdobionym 24-karatowym złotem. Kryształowy kielich wieńczy wysadzana diamentami 18-karatowa bransoleta również ze złota. Na sam deser składa się zamrożona mieszanka czekolad, wytworzonych z czternastu odmian kakao. Nie są to jednak jak można się domyśleć gatunki które możemy znaleźć w kakao z supermarketu, a najrzadsze i oczywiście najdroższe gatunki afrykańskich ziaren kakaowca. W potrawie nie mogło zabraknąć La Madeline Au Truffle – najdroższych trufli świata, a także posypki z jadalnego złota. Jedynymi „zwykłymi” składnikami są mleko i bita śmietana. Do deseru podawana jest złota łyżeczka która wraz z bransoletą przechodzą na własność konsumenta.

Dodaj komentarz